Loden waterleidingen

Het kraanwater in Nederland is van hoge kwaliteit en veilig om te drinken. Maar soms kan te veel lood in kraanwater voor komen. Vooral oude huizen kunnen nog loden waterleidingen hebben. Inmiddels is bekend dat lood in drinkwater gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dit staat in een onderzoek van het RIVM en de Gezondheidsraad. Het blijkt dat zelfs lage hoeveelheden lood in drinkwater schadelijke gevolgen kan hebben op de ontwikkeling van jonge kinderen. 

Daarom heeft dit bij Dunavie veel aandacht en hebben we de afgelopen jaren zo goed als alle loden waterleidingen vervangen voor nieuwe waterleidingen. Een enkele keer komen we het nog tegen tijdens onderhoud of inspectie en worden de leidingen gelijk vervangen. We vinden het belangrijk om al onze huurders hierover te informeren en leggen graag uit hoe loden leidingen te herkennen zijn. 

Check waterleidingen
Wilt u er zeker van zijn dat er geen loden leidingen in uw woning zijn? Met behulp van het stroomschema hieronder kunt u dit zelf checken. Is er sprake van een loden leiding? Dan gelden onderstaande adviezen.

Adviezen bij loden leidingen
Het belangrijkste advies is om loden leidingen te laten vervangen. Neem hiervoor contact met ons op. Wij plannen dan zo snel mogelijk een monteur in om de leidingen bij u te inspecteren en te vervangen. In de tussentijd totdat de monteur is geweest, gelden de volgende adviezen:
Zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen tot en met 7 jaar krijgen het advies flessenwater uit de winkel te gebruiken in plaats van kraanwater. Dit geldt ook voor het aanmaken van bijvoorbeeld flesvoeding, limonade, thee en soep en bij het bereiden van voedsel dat veel water opneemt. 

Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen kraanwater gebruiken, zolang het niet heel veel is (maximaal zo'n 1 liter voor kinderen tot 2 liter voor volwassenen). Daarbij moet het water na lange stilstand (ongeveer 8 uur) wel eerst 2 minuten worden doorgespoeld. Als kinderen en volwassenen meer water drinken dan hiervoor is aangegeven, is het advies om flessenwater te gebruiken.

Adviezen bij nieuwe kranen of waterleidingen
•    Bij een nieuwe kraan:  laat de kraan bij elk gebruik voor consumptie eerst 10 seconden doorlopen.
•    Bij nieuwe waterleidingen:  laat de kraan eerst 2 minuten doorlopen als  de leiding lang (ongeveer 8 uur) niet is gebruikt. 

Voor zowel nieuwe kranen als nieuwe leidingen geldt dat na 3 maanden het lood nagenoeg verdwenen is. Het drinkwater uit de kraan en leidingen is daarna zonder doorspoelen voor iedereen te gebruiken.
Let op! Het koken van water voor consumptie vermindert niet de aanwezigheid van lood in het water.

Werken de linkjes in het stroomschema hieronder niet? 
Klik dan hier voor het bouwjaar van uw woning
Bekijk hier het instructiefilmpje van Dunea
Zoek hier een erkend installateur

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden